Follow us
Fred Fous (PurposeTech) o dobrih in slabih praksah pri zbiranju sredstev
22 novembra 2023 - Nusa Vezonik

V septembru smo v Impact Hubu Ljubljana gostili Zdenka Freda Fousa, izjemnega podjetnika in vlagatelja iz sklada PurposeTech. Delil je neprecenljive vpoglede v dobre in slabe prakse pri zbiranju sredstev.

Vam ni uspelo priti na dogodek? Preverite njegove nasvete!

 

SLABE PRAKSE

  1. 1. Zbiranja sredstev se ne lotite kot predstave

Ključ do zbiranja sredstev ni bleščeča predstavitev ali površinski šarm. Vlagatelji iščejo vsebino, ne sloga. Želijo videti jasen poslovni načrt, izvedljiv izdelek in sposobno ekipo. Osredotočite se na gradnjo močne osnove za svoje podjetje, ne le na pompozno predstavitev brez vsebine.

  1. 2. Ne oddajajte preveč lastniškega kapitala

Oddaja lastniškega kapitala je nujen del zbiranja sredstev, vendar je pomembno, da najdete ravnovesje. Prehitro oddajanje preveč lastniškega kapitala lahko omeji vaš nadzor nad podjetjem in zmanjša vaš vpliv v prihodnjih krogih financiranja. Bodite strateški glede tega, koliko lastniškega kapitala ponudite v zameno za kapital.

  1. 3. Ne prosite za preveč denarja

Čeprav je morda mamljivo zahtevati čim več denarja, je lahko preveč sredstev prav tako škodljivih kot premalo denarja. Zahtevanje več denarja, kot ga potrebujete, lahko vodi do neučinkovite porabe in povečanega pritiska za doseganje visokih donosov. Nujno je, da zahtevate znesek, ki je v skladu z vašim poslovnim načrtom in projekcijami rasti.

  1. 4. Ne začnite zbirati sredstev, če nimate resnih namenov

Zbiranje sredstev je proces, za katerega je potreben velik vložek časa in ekipe. Zahteva resno zavezanost in bi ga morali zasledovati le, če ste popolnoma pripravljeni na to pot. Preden začnete pristopati k vlagateljem, se prepričajte, da je vaše podjetje na stopnji, ko lahko ima koristi od zunanjega financiranja.

  1. 5. Zavrnitev ne jemljite preveč resno

Zavrnitev je del procesa zbiranja sredstev (in del življenja!). Vsak vlagatelj prav gotovo ne bo zainteresiran za sodelovanje oziroma ne bo videl potenciala v vašem podjetju. Pomembno je, da zavrnitev ne jemljete osebno ter jih uporabite kot priložnost za izboljšanje svoje predstavitve in strategije.

 

DOBRE PRAKSE

  1. 1. Začnite zgodaj govoriti z vlagatelji

Gradnja odnosov z morebitnimi vlagatelji bi se morala začeti kar nekaj časa pred tem, ko potrebujete financiranje. Zgodnje angažiranje vam pomaga razumeti njihove interese in kriterije za vlaganje, njim pa daje čas, da spoznajo vaše podjetje. To lahko omogoči, da bo dejanski proces zbiranja sredstev potekal bolj gladko in uspešno.

  1. 2. Zbiranja sredstev se lotite z dobro ekipo

Vlagatelji vlagajo v ljudi toliko kot v ideje. Imeti močno, usposobljeno in izkušeno ekipo lahko znatno poveča vaše možnosti za uspešno zbiranje sredstev. Prepričajte se, da ima vaša ekipa pravo mešanico strokovnosti in strasti za vaš projekt.

  1. 3. Razmislite o tem, kakšnega vlagatelja želite/potrebujete

Vsi vlagatelji niso enaki. Nekateri lahko ponudijo več kot le kapital, npr. strokovno znanje v industriji, možnosti mreženja ali strateška partnerstva. Razmislite, kateri tip vlagatelja bi bil najboljši za vaše podjetje, in svoja prizadevanja za zbiranje sredstev usmerite temu primerno.

  1. 4. Iščite financiranje za 18+ mesecev

Ko zbirate sredstva, ciljajte na znesek, ki bo pokril vaše poslovanje za vsaj 18 mesecev. Ta časovni okvir vam omogoča, da se osredotočite na rast svojega podjetja brez takojšnjega pritiska za zbiranje več sredstev. Prav tako lahko ublaži nepričakovane stroške ali zamude.

  1. 5. Prosite za povratne informacije vlagateljev

Vsaka interakcija z vlagateljem je priložnost za učenje. Ne glede na to, ali se odločijo za vlaganje ali ne, prosite za povratne informacije. Njihovi vpogledi so lahko neprecenljivi pri razumevanju, kako izboljšati vaš poslovni model, predstavitev ali pristop k zbiranju sredstev.

 

Želite pridobiti financiranje za svoje podjetje? Impact Hub Ljubljana se je pridružil PurposeTechu kot Venture Partner, ki podpira zgodnje faze tehnoloških startupov, usmerjenih v ustvarjanje družbenega učinka! Pišite nam na [email protected] za več informacij!