Follow us
#MeetOurMembers: WepiK
5 julija 2023 - Impact Hub

Spoznajte Manuela Wedro, člana Impact Huba Ljubljana! Z veseljem predstavljamo njegovo izjemno pot ustvarjanja sprememb in doseganja pozitivnega vpliva z inovativnimi trajnostnimi digitalnimi rešitvami.

 

Se nam lahko predstaviš in poveš več o impactu, ki ga želiš doseči s svojim delom?

Hej, moje ime je Manuel. Že v srednji šoli me je začelo zanimati, kako delujejo sistemi, procesi, podjetništvo in kako lahko na tem področju ustvarimo neko spremembo. Prav tako sta mi bila vedno zanimiva tujina in spoznavanje različnih kultur. Zaradi tega sem se med dodiplomskim študijem financ in bančništva na EPF-u odločil za študijsko izmenjavo v Nemčiji, med katero se je tudi razvila dodatna motivacija nabirati izkušnje izven Slovenije.

Po letu in pol izobraževanja v Nemčiji sem pot nadaljeval v Švici, kjer sem imel priložnosti pridobiti nove izkušnje v korporacijah na področju financ, optimizacije procesov, strategij in IT-sistemov. Kljub temu da je bilo med tem kar nekaj težkih trenutkov, sem ugotovil, da se da z močno voljo in vztrajnostjo marsikaj doseči. To mi je dalo dodaten zagon za nove izzive in tako sem pričel z izrednim študijem korporativnega bančništva in financ na Univerzi v Zürichu. 

Program je bil praktično usmerjen in mi je podal dobro podlago za raziskovanje financ in trajnosti. Tako sem se poglobil v raziskovanje povezave med trajnostjo (ESG) ter dobičkonosnostjo. V magistrski nalogi mi je nato uspelo potrditi, da trajnostne finančne strategije niso samo nujne za prihodnost naše civilizacije, ampak tudi bolj dobičkonosne kot pa klasične investicijske strategije. Po nekaj letih tujine in dela za korporacije mi je vendarle manjkala toplina domačega okolja, kulture, hrane in tudi kreative. Zato sem se odločil s poslovnim partnerjem v Sloveniji ustvariti lastno zgodbo in tako sva ustanovila podjetje WepiK. V podjetju trenutno razvijamo modularne programske rešitve oziroma informacijske rešitve za podjetja in zobozdravnike. Dodatno tudi podpiramo podjetja pri pridobivanju in vodenju razpisov ter nudimo svetovanje na področju optimizacije procesov in trajnostni digitalnih transformacij.

Impact, ki ga želimo imeti, je tako lokalna kot tudi mednarodna podjetja spodbujati k trajnostni digitalni transformaciji ter jim tako omogočiti dolgoročno stabilno poslovanje, zmanjšati tveganje poslovanja, zmanjšati vpliv na okolje, izboljšati rentabilnost podjetij, povečati transparentnost in sledljivost podatkov, povečati kakovost produktov in storitev ter zaposlenim olajšati delovne procese. 

Naša glavna vizija pa je podpora k transformaciji v bolj trajnostno digitalno gospodarstvo. Verjamemo v moč sodelovanja in menimo, da nam bo samo s skupnimi močmi uspelo rešiti probleme ter tako zagotoviti dostojno življenje za trenutno in naslednje generacije.

 

Kako se članstvo v Impact Hubu Ljubljana ujema s to vizijo?

Ujema se predvsem zato, ker se Impact Hub osredotoča na podporo podjetij in idej, ki s svojim delom pomagajo skupnosti in planetu, ne pa tistih, ki zaradi želje po zaslužku ustvarjajo še dodatne probleme.

 

Si v tem času že začel kakšno sodelovanje z drugimi člani Impact Huba in kako ti je to pomagalo pri tvojem delu?

Ustvarjajo se potencialna sodelovanja, ki se pa še niso spremenila v dejanski skupni projekt. Kljub temu so možnosti široko odprte in verjamemo, da bodo te povezave prinesle dragocene priložnosti za rast in inovacije.

 

Ali trenutno delaš na kakšnih zanimivih projektih, ki bi jih lahko delil z našo skupnostjo?

Trenutno izvajamo beta testiranje digitalnega sistema HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), namenjenega hotelom. Ta sistem sledi sistematičnemu preventivnemu pristopu k varnosti živil in zagotavlja najvišje standarde na tem področju.

Poleg tega nenehno izboljšujemo svoje programske rešitve za zobozdravnike in podjetja ter vključujemo različne funkcionalnosti, ki optimizirajo njihove postopke in izboljšujejo splošno učinkovitost.

 

Kakšen nasvet bi dal osebi, ki želi narediti impact, pa ne ve, kako in kje pričeti?

Predlagam, da raziskuješ, kje so največji problemi regije in sveta z vidika okolja ter kakovosti življenja na Zemlji. Nato se vprašaj, na katerih področjih morda že imaš izkušnje ali pa bi si želel vanje vlagati svoj čas. 

Po tem lahko raziščeš, kakšne bi bile potencialne rešitve za te probleme, seveda pa tudi, ali že obstajajo kakšne rešitve in ali ima trg sploh potrebo po teh rešitvah. Možno je, da potrebe po tovrstni rešitvi na trgu še ni, deležnike pa se lahko izobrazi do te mere, da rešitev razumejo in o njej začnejo razmišljati. V tem primeru pa je investicija poslovanja ponavadi večja in je za doseg cilja potrebno tudi daljše časovno obdobje. 

Možnost se je pa seveda priključiti podjetju, društvu ali drugi podporni skupini ali organizaciji, kot je na primer Impact Hub, ki bi te podpirala pri reševanju tega problema. Vso srečo!